Anal fissür tedavisi eğer ötelenirse hayatı kâbusa çevirir. Özellikle eşcinsel erkeklerde vuku bulan bu rahatsızlığı nasıl tedavi etmek gerekiyor? Halk arasında makat çatlağı olarak da bilinen Anal fissür tedavisinin kaç yolu var?

Anal fissür sadece eşcinsel erkeklerin yaşadığı bir problem değil elbette. Bir çok insan bundan şikayetçi olmuştur ve en temel sebeplerden biri bireyin sürekli kabız olmasıdır. Kabızlık makatta basınca sebep olduğu için zamanla ciddi fissürler meydana getirebiliyor. Doğumdan sonra bazı kadınlarda da fissür oluşabiliyor.

Anal fissür eşcinsellerde sık rastlanıyor ama tek gerekçe değil

Eşcinseller de anal fissür probleminin daha sık görülmesinin sebebi çoğunlukla cinsel yaşam. Cinsel birleşme sırasında fark etmeden çok küçük bir fissür şeklinde meydana gelebileceği gibi daha ciddi yırtıklarla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Anal bölgede fissür oluşumu çoğunlukla mikro çatlaklar şeklinde oluşur ve çoğu eşcinsel bunu yaşamıştır. Ancak micro çatlaklar çoğunlukla basit kremlerle tedavi etmek mümkün. Daha az birleşme yaşayan biriyseniz kendiliğinden iyileşmesi için zamana bırakın. Fakat çoğunlukla bölgede oluşan travma sürekli nüksediyorsa bundan kurtulmanın yolu çok zor. O yüzden kesinlikle bir doktora danışmanız gerekir

Anal fissür çoğu kişide oluşabiliyor

Ana fissür, yeme içme alışkanlıklarınızla ilgili olabilir. Veya kişinin mesleğine göre herhangi birinde de olabilir. Çünkü çoğu insan düzenli olarak değilse bile ara ara kabız olur. Çoğu insanda oluşan füssür ise çoğunlukla mikro çatlaklar şeklinde oluşur ve 1 hafta 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Dolayısıyla anal ilişkiden ötürü eşcinsel bireylerin olası mikro çatlaklara maruz kalma riski daha yüksek. Bu çatlaklar yaşam biçiminize göre zaman içinde müzminleşir ve iyileşme fırsatı bulamadan tekrar çatlak oluşur. Zamanla bu çatlaklar derinleşir ve acı duymaya başlarsınız. Bu durumda genel olarak doktora başvurmanız en doğru seçim olacaktır.

Durumun ciddiyetine göre muhtemelen anal fissür tedavisi önerecek ve ameliyat ilk seçim değildir. Anal fissür tedavisi ortalama 3 şekilde olur. Doktora gitmeden önce doğal yöntemlerle anal fissür tedavisi çoğunlukla çözüm olmayacaktır. Ben bir kaç değişik doğal anal fissür tedavisini denedim ısırgan otu ile anal fissür tedavisi linkte. Yani en azından televizyondaki doktorlar öyle önerdiği için yapmıştım ben. Çözüm olacak bir aşamada değildim.

Anal fissür tedavisi ve tanısı

1- Anal fissür tedavisinde ilaç (krem) kullanımı ve en etkili kremler

Durumunuz ciddi değil ise doktor size krem reçete eder. Durumunuz ciddi olsa bile bu tedaviyi önerebilirler. Ayrıca doktorunuz (genel olarak) özel hayatınız ve cinsel yaşamınızla ilgili sorular sorarsa hiç çekinmeden cevap verin. Doktorunuz buna göre etkili kremler ve bazı pratikler reçete eder. Bu kremler çoğu kişide işe yarıyor. Anal fissür tedavisinde kullanılan kremler şeklinde yazarsanız çok sonuç görebilirsiniz. Doktorunuzun reçete edeceği ilaç genel de en iyisidir. Doktorunuz, gerekirse tedavinize ek olarak beslenme uzmanından destek almanızı da önerir. Veya kendisi sizle yeme içmeniz ve tuvalet davranışlarınızla ilgili konuşur. Çünkü bu durumda yeme alışkanlıklarının da payı var.

2- Lazerle anal fissür tedavisi

Lazerle anal fissür tedavisi, kremlerle tedavi edilemeyecek derecede ciddi çatlaklar için öneriliyor. Doktorunuz buna karar vermişse yaptırmanız gerekir. Ameliyattan bir önceki, kremden ise bir sonraki tedavi yöntemidir. Söylendiği kadar acısız değildir. Anal bölgeden lokal anestezi yaparlar. Bu iğne acıtıyor ama tahammül düzeyindedir. Ardından lokal anesteziye rağmen az da olsa acı çekebilirsiniz. Benim deneyimim böyle oldu. Yani ameliyatın nasıl olduğunu anlatmama gerek yok. İnternetten video bulup izleyebilirsiniz.

3- Ameliyatla anal fissür tedavisi

Ameliyatla anal fissür tedavisi hasta için aslında en kolay ve en zahmetsiz olanıdır. Evet adı ameliyattır ancak küçük bir cerrahi operasyondur. Doktorunuzun ve sizin kararınıza göre bel altı anestezi veya tam anestezi önerilebilir. Bilincinizin yerinde olmasını istiyorsanız bel altı uyuşturulur ve hiç bir şey hissetmezsiniz. Tam anestezi isterseniz gözlerinizi açtığınızda ameliyat bitmiş olur. Doktorunuzun beslenme, antibiyotik krem vb tavsiyelerine uymanız gerekir.